Al Wahada Millennium Hotel

The Grand Millennium Al Wahda is a 5-star Hotel in Abu Dhabi, UAE. The hotel  comprises 840 spacious rooms, luxury suites and fully serviced apartments. The Hotel also comprises of a lavish spa, a Hi-tech fitness club and an array of restaurants and bars. 

CCH (in conjunction with RKD Architects) were commissioned to design the interior fit-out of the main reception, including the design of the main reception desk, informal siting areas. As this is a highly trafficked area, we selected marble finish for the main thoroughfare areas, with carpet to define in the informal seating areas, dark hardwood panels, which we used as the reception counter, with an array of light fittings hung from the double height ceiling.

As a member of My Millennium, there is a dedicated lounge, which CCH designed the interior fit-out. Dark hardwood floors were used, with light papered walls, decorated by murals with an array of lighting from a multi-level ceiling. A buffet was sited  to one side near the kitchen entrance, with an informal arrangement of tables and plants.

The hotel wanted an Asian Fusion dining are, so this was added to CCH’s commission. The concept was a separate prep area, serving an open cooking area central to the restaurant, the counter of which served as a sushi and teppanyaki eating area. There were two function areas, one to one side and the other, all glass, forming the entrance with an informal layout of tables providing some 100 covers altogether.  The floors were dark timber, with timber panels, featured wall coverings and artwork and subdued lighting hanging from a dark coloured ceiling.

The room designated for the American Bar was angular in shape with a recess to one side and a curved wall opposite. The design evolved placing the bar in the alcove and with making a feature of the curved wall. The floor finish is carpet, with light coloured hardwood panelled walls, decorated with murals and artwork, with a large mirror feature, centrally in the room. Traditional curtains were used on the walls with hanging light fittings.

Client: Millennium Hotels