Three storey vertical extension to Blackrock

While planning the original hospital, allowance was made for an additional two stories. Following extensive research, examination of existing uses and developments in private acute care hospitals, it was decided to design a ‘light weight’ three storey extension and re-order areas of the existing hospital, to give more up-to-date and extensive Day Care facilities, Oncology, extensions to in-patient bed numbers, CSSD, laboratory, catering and ancillary accommodation.

A programme for carrying out this work, while the hospital was still in full operation. was devised and smaller separate enabling contracts were designed, such as extension to the existing plant, temporary accommodation for certain activities and multi storey parking.

Externally the finishes were maintained as the original while internally the atrium, with lifts was extended to serve the additional floors.

Client: The Blackrock Clinic