Drogheda Courthouse

The new courthouse is within the old walled area and the route of the old town wall of Drogheda, Co. Louth and part of the old wall can be seen as part of the public plaza in front of the courthouse, closest to the river.

The courthouse, which opened in July 2017, has two double height courtrooms and ancillary accommodation for judges, staff, practitioners, vulnerable witnesses and persons in custody. The floor plans are organised around two central courtrooms, stacked over each other, allowing the public, judge, jury and persons in custody to enter from distinctly different directions.

Externally there is a stone paved plaza with steps, allowing the building to sit in it’s landscape. The external fabric is stone facing with vertical slit windows, while internally, in public areas, the floors are stone paving with stone panelling to the walls. The court rooms are finished in carpet to the floors with timber panelling to the walls.